Л.Оюун-Эрдэнэ: Хүнсний тогтвортой тогтолцоо бүрдүүлж, хүнс экспортлогч орон болох ёстой

2021 оны 07 сарын 08

“Монгол Улсын хүнсний тогтвортой тогтолцоо” сэдэвт үндэсний хэлэлцүүлэг Төрийн ордонд боллоо. Хүнсний салбарын голлох оролцогчид хүнсний тогтолцоог хэрхэн хөгжүүлэх арга зам, гарц, шийдлээ ярилцаж, гаргасан шийдвэр, үр дүнг энэ оны есдүгээр сард болох НҮБ-ын Хүнсний тогтолцооны Дээд хэмжээний уулзалтад танилцуулах юм.

Хэлэлцүүлэгт Монгол Улсын Ерөнхий сайд Л.Оюун-Эрдэнэ оролцлоо. Тэрээр хүнс, эрүүл мэндийн тогтолцоотой холбоотой асуудлыг цогцоор нь авч үзэх шаардлагатай гэж үздэгээ илэрхийлэв. “Уул уурхайгаас гадна хүнс, хөдөө аж ахуй, аялал жуулчлал, эрчим хүч, тээвэр, логистикийн салбарыг тэргүүлэх салбар гэж үзнэ. Импортоос 90 хувь хамааралтай байдлаа халж, хэрэгцээгээ дотоодоос бүрэн ханган, хүнс экспортлогч орон болох зорилтоо биелүүлнэ. Хүнсний тогтвортой тогтолцоо бүрдүүлэх нь хүний хөгжил, амьдралын чанарыг сайжруулаад зогсохгүй, нийгэм, эдийн засгийн тогтвортой хөгжил бий болгоход ихээхэн хувь нэмэртэй. Үүнд хувийн хэвшил, иргэний нийгмийн байгууллага гээд олон талын оролцоо чухал. Засгийн газар бүх талаар дэмжинэ” гэлээ.

Мөн нэг хүнд ногдох малын тоо зэргээр дэлхийд дээгүүрт ордог ч малын гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүний экспорт хангалтгүй байгаа нь цогцоор нь шийдээгүйтэй холбоотойг хүлээн зөвшөөрөв.

“Төр, засаг бодлогын зохицуулалт хийх ёстой. Бүгдийг иргэд, хувийн хэвшил, мэргэжлийн холбоодын урдуур орж хийх боломжгүй. Чадахгүй зүйлийг нь шийдвэрлэхэд оролцоно. Бизнес эрхлэхэд нь макро болон эдийн засгийн, бусад нөлөөллөөс харьцангуй бага байлгах нь л төрийн гол зорилго. Бодлогоор дэмжих, хамтран ажиллах, хувийн хэвшилтэйгээ түншлэх байр суурьтай байна” гэв. Хүнсний тусгаар тогтнолоо хангаж, жингийн илүүдэлгүй, элдэв хорт хавдарт өвчингүй, эрүүл, идэвхтэй иргэдтэй Монгол байхын төлөө хүнснийхээ асуудлыг хамтдаа өөрчилж, шинэ түвшинд гаргахыг уриалав.

“Монгол Улсад тогтвортой хүнсний тогтолцоонд шилжих асар их боломж нөөц байна. Тэр үйл явц хэдийнэ эхэлсэн. Энэ салбарын шинэчлэлийн үр дүнд хүн амыг шим тэжээлтэй, эрүүл хүнсээр хангаж, иргэдийн амьжиргаа, амьдралын чанар сайжирна” гэж НҮБ-ын Суурин зохицуулагч Тапан Мишра хэллээ. НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагын Суурин төлөөлөгч Винод Ахужа цар тахлын үеийн хямралыг хүнсний тогтолцоогоо илүү хүртээмжтэй, тогтвортой, тэсвэртэй болгож тэнцвэржүүлэх, өөрчлөн сайжруулах боломж болгох хэрэгтэй гэж үздэгээ хэлэв.

Үндэсний хэлэлцүүлэг угтан бүсүүдийн хэмжээнд болон хувийн хэвшил, залуучууд, иргэний нийгмийн байгууллагын төлөөллийг оролцуулан “Аюулгүй, тэжээллэг хүнсээр хүртээмжтэй хангах, тогтвортой хэрэглээг дэмжих”, “Амьжиргааны тэгш байдлыг ахиулах ба зах зээл”, “Байгальд ээлтэй үйлдвэрлэлийг нэмэгдүүлж, эмзэг байдал, цочрол, дарамтад тэсвэртэй байдлыг бий болгох”  сэдвээр цуврал хэлэлцүүлэг хийсэн байна. Үндэсний хэлэлцүүлгийг Монгол Улсын Засгийн газар, НҮБ хамтран зохион байгуулав гэж Засгийн газрын Хэвлэл мэдээлэлтэй харилцах газраас мэдээллээ. 

Сэтгэгдэл ( 3 )

Сэтгэгдэл бичихдээ хууль зүйн болон ёс суртахууны хэм хэмжээг хүндэтгэнэ үү. Хэм хэмжээг зөрчсөн сэтгэгдэлийг админ устгах эрхтэй.
Zochin(64.119.19.182) 2021 оны 07 сарын 09

Ingeed eliireed bielegdeshgyi ylger zokhiogood yariaf yavdag khyn dee. Zarim n” itgechikhnee ene ergyygiin ygend. Chadakhgyi bol chaddag khynd n” ugchikh kheregtei shyyvdee. Iim ylbeger Zasgiin gazar, erunkhii saidiig yzsengyi ee neeree.

0  |  0
зочин(202.21.108.9) 2021 оны 07 сарын 08

сҮҮН БЗТЭЭГДЭХҮҮН, САХАН БҮТЭЭГДЭХҮҮН, АРЬС ШИРЭН БОЛОН НООЛУУРАН БҮТЭЭГДЭХҮҮНД МАШ ИХ ЭРЭЛТ ХЭРЭГЦЭЭТЭЙ ШҮҮ ДЭЭДЭЭР НЬ ЭКОЛОГИЙН БОРДООГОО ҮЙЛДВЭРЛЭЭД ГАРГАХ ЮМ БОЛ ВАЛЮТЫН ЭХ ҮҮСВЭРИЙГ ЭРС НЭМЭГДҮҮЛЭХ ТЭЛ МАШ БОГИНО ХУГАЦААНД ХЭРЭГЖҮҮЛЭХ ХЭРГЭТЭЙ

0  |  0
зочин(202.21.108.9) 2021 оны 07 сарын 08

ХЭРЭГЖҮҮЛЖ ЧАДВАЛ МАШ ЗҮЙТЭЙ АРГА ХЭМЭНН ШҮҮ.ХӨДӨӨ АЖ АХУЙН ГАРАЛТАЙ ЭКОЛГОИЙН ЦЭВЭР БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙГ ЯПОН БОЛОН ЕВРОПЫН ХОЛБООНЫ ОРНУУДАД НИЙЛҮҮЛЖ ЭХЛЭХ ЮМ БОЛ ЭДИЙН ЗАСАГ МААНЬ МАШ АМАРХАН СЭРГЭЛТ АВАХЫН ЗЭРЭГЦЦ ГАДААДЫН ХӨРӨНГӨ ОРУУЛАЛТЫГ ТАТАХАД ӨНДӨР АЧ ХОЛБОГДОЛТОЙ ШҮҮ

0  |  0
Top